مقاله ISI چیست؟
شاید تمامی دانشجویان و اساتید دانشگاه برای یک مرتبه هم که شده در مورد ISI مطالبی را شنیده باشید ولی به طور کلی با مفهوم این اصطلاح آشنا نباشند. ISI در اصل مخفف لغت Institute for Scientific Information به معنی موسسه اطلاعات علمی است. ISI یک موسسه معتبر بود که از سال 1956 تا نوامبر 2018 به دلیل بالا بودن استاندارد های علمی و ارزیابی به عنوان اصلی ترین مرجع ارزش گذاری مقالات علمی به حساب می آمد. این موسسه توسط یوجین گارفیلد در فیلادلفیا بنیان نهاده شد و تا سال 2018 نیز با همین اسم به فعالیت خود ادامه داد. ماهیت اصلی این موسسه ارزیابی و ارزش گزاری تمامی مقالات آکادمیک و علمی است و معیارهای سنجش این سازمان توسط تمامی مراکز علمی قابل قبول می باشد. به منظور اینکه این سازمان یک مقاله را تایید کرده و به آن اعتبار دهد فیلترهای بسیار دشوار و مشخصی را در نظر گرفته است که در کمتر سازمان ارزش گذاری آن را مشاهده می کنید. یکی از مزیت های این سازمان به کار گرفتن معیارهای بی طرفانه و بدون بغض و غرض است ولی در ما بین سالهای 2015 تا 2018 برخی از دانشگاه ها و مراکز علمی جهان سومی اعلام نمودند نسبت به مقالاتی که از سمت این افراد ارجاع داده می شود تمایز قایل شده است و نسبت به مقالات مشابه به صورت متفاوتی داوری شده است.
سه عامل وجود دارد که سبب می شود یک مجله یا ژورنال بتواند این استاندارد علمی را برای مجله خود اتخاذ کنند: شاخص فوریت (Immediacy Index) ، ضریب تاثیر یاIF و نیمه عمر استناد. در اصل مجلات به منظور اینکه بتوانند اعتبار خود را در میان رقبا بالا ببرند و موظف هستند این استاندارد را کسب کنند. اساتید دانشگاه ها و دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در دانشگاه های معتبر را دارند نیز به منظور بالا بردن Citation خود دقیقا به دنبال چنین مجلاتی هستند. در ابتدا این شرکت Documation نام داشت. در سال 1992 ، ISI توسط Thomson Scientific & Healthcare خریداری شد و به Thomson ISI تغییر نام داد و یکی از زیر مجموعه های سازمان تامسون رویترز معرفی شد تا اینکه در سال 2018 به Clarivate Analytics فورخته شد. در فوریه 2018، Clarivate اعلام کرد که ISI را به عنوان بخشی از گروه تحقیقات علمی و آکادمیک خود مجدداً تأسیس خواهد کرد. از نوامبر 2018 سازمان ISI به عنوان یک زیر در Clarivate فعالیت می کند ولی مانند گذشته دیگر یک مجموعه مجزا نیست.
نحوه تشخیص ISI بودن یک مجله
همانگونه که پیش از این اعلام شد زمانی که یک مجله در فهرست مجلات موسسه تامسون رویترز قرار بگیرد به عنوان مجله ISI تلقی می شود. از این رو اگر قصد دارید اعتبار یک مجله را از نقطه نظر ISI مورد بررسی قرار دهید باید شاپا یا همان ISSN مجله مورد نظر را در وب سایت تامسون رویترز بررسی کنید. اگر پس از جستجوی شما اسم مجله در فهرست قرار بگیرد در این صورت می توان استنباط کرد که این مجله ISI است و در نتیجه از استانداردهای لازم نیز برخوردار است. نکته ای که شما باید قبل از انتخاب یک مجله به آن دقت کنید این است کخه مجلات هر دو سال مورد ارزیابی قرار می گیرند و اگر بر اساس استانداردهای لازم این موسسه نباشد از فهرست مجلات ISI خارج می شوند ، از این رو پیش از انتخاب مجله خود حتما آن را بررسی کنید. مجلات ISI معمولا بر روی موضوعات خاصی تمرکز دارند که بهتر است شما فهرستی از این موضوعات را داشته باشید، دسته بندی ها به شرح زیر است:
- علوم کشاورزی
- زیست شناسی و بیوشیمی
- علم شیمی
- پزشکی بالینی
- علوم کامپیوتر
- اکولوژی / محیط زیست
- اقتصاد / تجارت
- مهندسی
- علوم زمین
- ایمونولوژی
- علم مواد
- ریاضیات
- میکروبیولوژی
- زیست شناسی مولکولی و ژنتیک
- علوم اعصاب
- فارماکولوژی
- فیزیک
- علوم گیاهی و جانوری
- روانشناسی/روانپزشکی
- علوم اجتماعی - عمومی
- علوم فضایی
فهرست انتشارات و جزئیات بیوگرافی ارائه شده توسط محققان به صورت رایگان در دسترس است، اگرچه دسترسی عمومی به پایگاه استنادی ISI با خریداری اشتراک نیز امکان پذیر است.
رتبه بندی مجلات ISI
یکی از سوالاتی که برای دانشجویان و افراد آکادمیک پیش می آید این است که آیا تمامی مجلاتی که در ISI چاپ می شود نمره و اعتبار یکسانی دارند؟ بدون شک باید به شما بگوییم خیر مجلات هر یک بر اساس شرایط موجود اعتبار و امتیاز متفاوتی دارند. همانطور که پیش از این نیز به شما گفتیم سه عامل شاخص فوریت(Immediacy Index) ، ضریب تاثیر یاIF و نیمه عمر استناد بر روی رتبه بندی مجلات تاثیر گذار هستند. بنابراین دومین عاملی که باید در نظر بگیرید رتبه بندی مجلات در سازمان است.
انواع مجلات ISI
مجلاتی که در زمره مجلات ISI قرار می گیرند به دو بخش اصلی ایمپکت دار (Impact Factor JCR) و بدون ایمپکت (ISI LISTED) تقسیم می شوند که به منظور چاپ مقاله در این مجلات ویژگی ها و هزینه های خاصی لازم است. شاید برای شما نیز سوال پیش بیاید که JCR که در بسیاری از مجلات است به چه معنی می باشد؟ این لغت در اصل مخفف Journal Citation Reports است که مربوط به ایمپکت فاکتور مقالات منتشر شده موسسه تامسون رویترز است.
هر یک از این مجلات برای چاپ مقلات بازده زمانی خاصی دارند بازده مجلاتی که به عنوان JCR شناخته می شود 4 تا 9 هفته است و بسیاری از آن ها نیز Close Access به حساب می آیند. این مجلات سخت تربن داوری ها را در بین تمامی مجلات دارند و از این رو این مجلات را برای آن دست از پژوهشگرانی که قصد دارند به سرعت یک مقاله چاپ می کنند مناسب نیست ولی اگر شما جزء اعضای آمادمیکی هستید که اعتبار مهم تر از زمان است این مجلات بهترین گزینه شما هستند. دومین دسته از مجلات یعنی isilisted نیز معمولا به همین منوال است ولی گاهی اوقات این بازده زمانی می تواند 2 الی 3 هفته نیز انجام گیرد.
مقالات مرتبط
نظرها
اولین نفری باشید که نظر میگذارید